23. jan. 2012

Ægte italiensk tomatsovs


Denne opskrift er på min hjemmelavede italienske tomatsovs - som jeg har lavet den ud fra principperne omkring soffritto. Soffritto betyder at man arbejder med bladselleri, løg og gulerødder. Mange italienske supper og saucer er lavet ud fra dette princip. Den er rigtig nem at lave, men den tager tid (3-4 timer) - så hav tålmodighed! Det gode er man kan gå og smage til undervejs og tomaternes smag kommer virkelig til sin ret når den skal simre i så lang tid! Delizioso!

Man kan også tilføje andre lækre ting for at sætte et personligt præg... Eksempelvis persille eller parmesan... lækkert!

Ingredienser:
50 ml. olie
50 gram smør
2 dåser flåede cherrytomater
1 dåse flåede tomater
1 stor tomatpassata. (purerede tomater)
65 gram tomatpuré
2 løg
8 fed hvidløg
3 stænger bladselleri
2 store gulerødder
1 grøn peber
2 spsk. tørret basilikum (eller frisk)
1 spsk. oregano
1 spsk. timian
2 stk. lauerbærblade
120 ml. rødvin
2 brikker grøntsagsbouillion
Salt og peber

Saucen skal blendes til sidst, men hvis du vil undgå dette, snit da peberfrugt, gulerødder og løg fint.
Jeg blendede saucen til sidst, og hakkede derfor grøntsagerne groft.

Fremgangsmåde:
Hak løg, hvidløg, peberfrugt og gulerødder.
Skær de tre selleristænger over, således du har seks mindre stænger.

Opvarm olie og smør i stor gryde og tilsæt derefter løg, hvidløg, peberfrugt og gulerødder.
Lad simre i et par minutter eller til løgene er klare.
Tilsæt flåede cherrytomater, flåede tomater og tomatpassata, og rør godt.
Tilsæt krydderier, lauerbærblade, selleristænger og rødvin.
Varm op til det koger, og lad det simre videre med låg ved svagere varme i to timer.
Rør engang i mellem.
Når de to timer er gået, tilsæt da tomatpuré og grøntsagsbouillion, og en smule salt og peber.
Lad simre videre i 1-2 timer.

Nu er saucen færdig! Fjern laurbærblade og selleristænger og smag til med salt og peber.
Hvis du ønsker en mere cremet konsistent, kan du blende saucen i ganske kort tid i en blender eller med en stavblender.
De sauterede grøntsager.


Tomatsovsen inden den bliver blendet. 



Den færdige tomatsovs - blendet.
Viva La Italia!

Du kan bruge sovsen til pasta og kødboller. Til at lægge på en pizza, eller brug den i kødsovs, lasagne eller noget helt andet! Det er kun fantasien der sætter grænser.

Happy eating! :-)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar